Κυριάκος Μάτσης

 

 

ΜΑΤΣΗς

 

Ο πόθος του για την απελευθέρωση και την  Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα εκδηλώθηκε έντονα κατά τα φοιτητικά του χρόνια με ομιλίες και οργάνωση αγωνιστικών εκδηλώσεων στην Θεσσαλονίκη .

Ο Κυριάκος Γεννήθηκε στο χωρίο Παλαιχώρι της επαρχίας Λευκωσίας στις 23 Ιανουαρίου του 1926.

Ο Κυριάκος Μάτσης τελείωσε το δημοτικό σχολείο Παλαιχωρίου και το Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Σπούδασε γεωπονία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εργαζόταν ως γεωπόνος στην Αμμόχωστο.

Διετέλεσε τομεάρχης της  Ε.Ο.Κ.Α σε περιοχή της επαρχίας Αμμοχώστου από το 1955, αρχηγός συνδέσμων της Ε.Ο.Κ.Α από τον Αύγουστο του 1955 ως το Φεβρουάριο του 1956, και τομεάρχης Κερύνειας μέχρι το τέλος του αγώνα.

Στις 9 Ιανουαρίου 1956 συνελήφθη και βασανίστηκε άγρια με ηλεκτροσόκ και άλλες μεθόδους. Επειδή ήταν γνωστή η σχέση του με τον αρχηγό Διγενή ο κυβερνήτης Χάρτιγκ τον επισκέφθηκε στο ανακριτήριο της Ομορφίτας , Του πρόσφερε το ποσό των 500 000 λιρών , μαζί με φυγάδευση για προστασία αν πρόδωνε το που βρισκόταν ο Διγενής . Οργισμένος ο Μάτσης χτύπησε την γροθιά του στο τραπέζι και του είπε: «Ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής. Λυπούμαι εξοχότατε, αλλά με προσβάλλετε».

Αμέσως ο Χάρτιγκ έφυγε , εκτιμώντας το ήθος του Κυριάκου και έδωσε εντολή να σταματήσουν τα βασανιστήρια που του έκαναν.

Μεταφέρθηκε στα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς. Εκεί συνέχισε να διατηρεί επαφή με τον Διγενή .

Οργάνωσε τους συνγκρατούμενους  του , έθεσε σε λειτουργία σχολείο για τους κρατούμενους μαθητές , δημιούργησε βιβλιοθήκη , έκανε ομιλίες και δημιούργησε συνθήκες που τόνωναν το αγωνιστικό φρόνημα μέσα στα κρατητήρια.

Διαφώτισε με τόση επιτυχία τους Άγγλους στρατιώτες που φρουρούσαν  τους κρατούμενους  , με αποτέλεσμα να κάψουν οι ίδιοι το στρατόπεδο τους και οι αρχές υποχρεώθηκαν να τους αντικαταστήσουν .

Έβαλε σε λειτουργία δίκτυο οργάνωσης δραπετεύσεων το οποίο συνέχισε την λειτουργία του και μετά τη δραπέτευση του ιδίου.

Στις  13 Σεπτεμβρίου 1956 δραπετεύει και αναλαμβάνει ως τομεάρχης στην Κερύνεια.

Εκεί επικηρύχτηκε με το ποσό των 5 000 λιρών.

Στις  19 Νοεμβρίου 1958 περικυκλώθηκε στο κρησφύγετο του και ανατινάχθηκε από της δυνάμεις κατοχής.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΤΣΗΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s